söndag 29 juni 2008

Misery, fucking misery (igen)

JAG tyckte jag var ute jättelänge igår (halv två sådär) men Anna tyckte jag var en mes som bangade hundra öl till på Kellys. Idag har jag fått lida. Fast det var värt det. Nu har jag t.ex. en bild på min mobil där det ser ut som om Anna kikar fram mellan någons skinkor.
Att gå upp vid sju och vara pigg och stimulerande morsa och samtidigt vara helt efterbliven av bakfylla är dock ingen vidare kombo.
För det är en sån där jobbig grej – bland många andra jobbiga grejer – som hänt på sistone. Efter en riktig hundvecka på jobbet (där jag insåg att typ varenda bok jag ansvarade för skulle bli sen till tryck) var det dags för utvecklingssamtal på dagis. Efter allt kasst som hänt på sistone trodde jag att åtminstone DET skulle bli lite glädjande (jag menar, hur mycket dålig karma kan man dra på sig egentligen). Men det var det inte. För visserligen bekräftade hans pedagog att han åt bra (no shit!) och så, men de var också bekymrade över att han var så asocial och ointresserad av andra barn, samt att han ofta verkade försjunka i sig själv när han lekte. Så vi fick en lång lista med aktiviteter vi kunde/borde göra hemma för att stimulera honom. Och det var väl fint. Men jag får andnöd bara jag tänker på hur fan jag ska hinna allt. Så resultatet är att jag springer runt – helt hysterisk – och sjunger ”Klappa, klappa händerna!” vare sig Ruf vill klappa några händer eller inte. Hur ska man hinna andas? Resultatet har blivit att jag känner mig rätt usel på ungefär vartenda område – jag misslyckas med att leverera på jobbet, jag misslyckas med att skriva om min roman, jag misslyckas med att ta körkort, jag misslyckas med att stimulera min son, jag misslyckas med att umgås med mina vänner. Det enda jag lyckas med är att programmera dvd:n så att jag nån gång ska kunna se de program jag inte hinner se när de går på teve.

Men för att få ett slut på detta misärältande kommer här en lista på senaste tidens halleluja-stunder. Mest företeelser som väl alla andra upptäckte för nåt år sedan, när jag missade det för jag var för stressad med annat.

1. Mina redaktörskollegor
Fan vad de har sejvat mitt arsle de senaste veckorna genom att glatt hoppa in och redigera och korrläsa och kolla pdf:er och hjälpa mig med baksidestexter när jag har varit så stressad att jag tittat i kors – inte för att någon beordrat dem utan för att de tycker att det hör till att man hjälper varandra. De är verkligen bäst i världen. Jag blir helt gråtmild bara jag tänker på det. Dessutom säger de: ”Äsch, jag har ändå inget särskilt att göra nu” och de säger det så övertygande att jag nästan tror på dem. För ärligt, är man redaktör på ett förlag har man ALLTID något att göra.

2. Säkert!
Fan vilken skiva! Vilken brud! Vilka texter! Jag kapitulerar – varför skriva en hel roman när hon kan uttrycka exakt det jag vill säga i en tre minuter lång låt? Jag frestas nästan att ta till det hopplöst övaranvända ”Tänk om jag hade hört den här skivan när jag gick på högstadiet” (hallå, hade jag hört den på högstadiet hade jag kategoriskt avfärdat den, jag lyssnade ju bara på hårdrock då.)

3. Jonas Hassen Khemiri
Fan vilka böcker! Vilken snubbe! Vilket språk! Jag har äntligen läst Montecore (och sitter och halvhåller på Invasion eftersom jag inte vill slösa bort den för fort) och är helt hänförd. Han är så jävla skicklig att jag tappar andan. Dessutom den kanske roligaste svenska prosan överhuvudtaget just nu (Fredrik Strage undantagen – han skriver ju reportage). Extra festligt att han växt upp i sunkiga Drakenberg (och inte alls någon förort som många ville få det till när Ett öga rött kom) – det enda ställe på Söder där jag har haft (och någonsin kommer att få, skulle jag gissa) en lägenhet (eller, en lokal som man egentligen inte fick bo i, i ärlighetens namn).

lördag 21 juni 2008

Wicker Man i Svärdsjö

Tillbaka i stan efter midsommar i självaste Dalom. Jajamen. Vi var till och med på majstångsresning på gGammelgården i Svärdsjö (fast vi stack innan själva stången var rest – då hade Rufus klättrat upp på scenen tre gånger medan en kvinna höll tal, samt attackerat alla med något ätbart på hela stället). Det var väldigt Wicker Man när värsta långa tåget med spelemän och pensionärer i folkdräkt kom tågande från kyrkan för att under massivt stånkande resa den blomsterprydda fallossymbolen.
På tåget till Dalarna försökte jag lura i Peter att mina föräldrar hade fixat en masdräkt till honom, men tyvärr var jag så nöjd med mitt eget skämt att jag började fnissa innan jag ens pratat färdigt.

Och där, i Svärdsjö, när jag skulle rota fram bilderböcker att läsa för Rufus, ramlade jag rakt på tre av mina värsta ångestbilderböcker (jag får fortfarande en vag känsla av ångest och förtvivlan när jag ser dem). Är det någon mer än jag som minns dem?

1. Kom in i min natt, kom in i min dröm av Stefan Mählqvist och Tord Nygren
En stackars unge hemsöks av en bister, knallgrön alv som leder honom in vad som är att likna vid en syratripp. Jodå, när Stefan inte satt och var myskägg i sin regnbågssoffa och tipsade barn om böcker totade han ihop såna här historier. Vill minnas att det även var han som skrev Drakberget, där man fick se små barn som slavade som djur i en gruva till gagn för kapitalisterna. Fast den boken fick jag märkligt nog inte ett dugg ångest av.

2. Ägget av Lennart Hellsing och Fibben Hald
Ett ägg med en massa existentiella funderingar om vad som ska hända här i livet. På en sida blir det mosat av en sked, på en annan kokt. Trots att jag numera har sett Lennart live in person vid åtskilliga tillfällen (och inte minst känt lukten av hans cigaretter när han är på jobbet – han är den enda författare inom koncernen som fortfarande får röka inomhus) har jag aldrig vågat konfrontera honom med min ångest inför den här boken som eventuellt kommit att prägla mitt liv.

3. Flykten från kaninfabriken ???
Nej, så hette den inte, men jag kan inte för mitt liv komma ihåg titeln, trots att jag tittade på den i förmiddags. Det är i alla fall en författare som heter Jürg nånting och en illustratör som också heter Jürg nånting.
Jätterealistiska, starkt ångestframkallande bilder, bland annat från en fabrik. En ung kanin och en gammal kanin lever i samma pyttelilla bur på en kaninfabrik (de är alltså slaktdjur, eller om de ska säljas som försöksdjur, minns inte exakt) Den unga är rebellen som uppviglar gamlingen till att rymma. De gnager sig ut ur fabriken och springer till skogs. Men gamlingen får bara ångest av den här nya friheten, och tillsist bestämmer den sig för att återvända till fabriken – även om det innebär döden - för tillvaron är så mycket bekvämare där. Lillkaninen är helt ensam ända tills den blir polare med en igelkott. Varenda sida utstrålar total övergivenhet. ”Jamen så blev du ju djurrättsaktivist också”, som min storasyster krasst konstaterade.

onsdag 18 juni 2008

Just nu känns livet mest som Petter Hansson

Alltså, fotbollen. Man blir bara deprimerad. Men Zlatan såg ju halvdöd ut redan innan avspark – han påminde om hur jag började se ut efter någon av Rufus sömnlöshetsveckor, sådär grå i ansiktet och med stora påsar under ögonen och något dimmigt i blicken. Fast jag skulle inte tippa på att han – trots spädbarn i hemmet – utsatts för barnskrik de senaste nätterna innan match.
Och som om inte matchen är nog deprimerande måste de visa bilderna på deppande svenska supporters i tokroliga utstyrslar. Just de där tokroliga perukerna och vikingahjälmarna är nog det värsta av allt i sammanhanget, värre än själva förlusten. En deppande hord idioter i vikingahjälm i plast är nästan läskigare än clowner.
G, som är totalt ointresserad av fotboll, konstaterade torrt att våldet mot oskyldiga människor ute på stan eskalerar under stora fotbollsevenemang (jag betvivlar dock att han har någon statistik på det) – den där frustrationen vid förlust måste väl ut nånstans (om de fortfarande har på sig vikingahjälmar i plast när de misshandlar någon förtäljer inte historien).

Ända sen matchen mot Grekland har jag haft som tvångstanke att om jag vore målskytt i landslaget skulle jag snarare vara Petter Hansson än Zlatan. Inte mörk och snygg, med elegant spel som avslutas med ett urtjusigt mål, nej, knallröd i ansiktet och genomsvettig skulle jag av misstag snubbla in ett mål.

Jag vet, jag har varit usel på att blogga. Men det har inte varit så kul på sistone. Om det vänder snart så lovar jag att skriva lite flitigare också. Och imorgon drar jag till Dalom för att fira en hederlig midsommar (min mamma trodde att jag skämtade när jag sa att vi skulle åka in till Gammelgården på majstångsresning)

söndag 8 juni 2008

Best of Tradera

Så jävla varmt idag att jag och Peter nästan slogs om vem som skulle FÅ stanna hemma och städa och vem som skulle gå ner till stranden med Rufen. Jag vann och dammsög mig död i inomhussvalkan (vår städdeal går ut på att en håller sig hemifrån med Rufus och en stannar hemma och städar).

Best of Traderas köpesannonser
(Tack Peter för researcharbetet!)

1. Indianklänning
Söker en prärieindianklänning med tillhörande leggings (OBS, inte dagens modeller), utan leggings som indiankvinnorna bar under klänningen. samt matchande mockasiner. Klänningen och tilllbehören ska vara dekorerade på traditionellt sätt samt hjortskinnsfärgade men behöver inte vara av hjortskinn - möjligtvvis ska mockasinerna vara av hjortskinn om det går att få tag på sådana.. Det ska vara såpass kraftigt tyg i klänningen att den inte fladdrar i vinden utan behåller sin raka form.. Det är *inte* in så kallad ''Indian Princess Dress'' eller maskeraddräkt ag sökir utan en replik av en äkta prärieindianklänning. Finns det peruker som gör att man ser ut som en äkta indinkvinna här på 'tradera?

Mina mått är Byst: 102/42in, midja 113/46in, höft 120/48in, längd 165cm/5ft 5in, armlängd 54cm/22in och skostorlek 42.

2. Hundkeps
Nån som har en Hund keps aatt sälja. Den ska passa till en
Shetland Sheepdog. (mini collie )

Svar: Hej
hade såna tidigare till mina tibetanska terrier, ska kolla
om jag har någon kvar.
Mvh Temali

3. Bår till fotbollsplanen
Bår som vi kan ha på våran fotbollsplan, att bära ut ev.
skadade i väntan på läkarehjälp. Tips på vart jag kan köpa
begagnad eller ny mottages tacksamt. Meila mej gärna. Alla svar mottages med glädje.

Svar: kanske ni kan kolla med sjukhusen! dom borde kunna ha
ngn som är litet trasig som inte funkar i tex ambulanser men
funkar väl på fotbollsplan?

4. Humleplanta
Jag missade tyvärr den utbjudna humleplantan med kottar!
Söker därför på nytt humleplantor med kottar

Svar: Har humle i trädgården som det blir kottar på lite
senare fram i sommar. Hör av dej till min mailadress.

5. Kavaj, kappa eller liknande
KAVAJ KAPPA eller liknande. ,rutig eller blommig eller
mönstrad. i stl 38 40 ny eller i fint skick ps mejla svaret