onsdag 6 augusti 2008

Hej mögelbröd!

Tillbaka i Skäris efter semester till Kalmar och Öland. Hemma är allt kaos. Jag har fått 55 kg böcker som jag måste forsla hem på något vis, golven har fått en extra matta av katthår (förutom köksgolvet där mattan av uppblötta och sedan intorkade smörgåsrån dominerar), tvättberget har växt sig oändligt och Rufus jobbar på att göra det ännu större genom att raskt spy ner en filt och ett lakan, det finns inte en enda ren nappflaska när Rufen börjar gallskrika efter välling, i skafferiet har vi odlat mögel på brödet och i kylen står två liter sur mjölk. Välkommen hem, liksom.

Men semestern i sig var strålande. Vi fick en soldag på Öland när kidsen fick bada både ute på gräsmattan och i havet (Rufen tyckte det var så toppen att han började gallskrika varje gång vi skulle ta upp honom ur det det iskalla Kalmar sund). Vi åt mängder av smågodis men var alldeles för trötta för att dricka de mängder av vin som Anna handlat hem.

Semesterns ...
... läskigaste: Gustaf och Anna hade lagt Walter för natten i den gillestuga där de camperade. De hade en sån där babylyssnare som då och då sprakade till, och så hörde man Walter jollra eller mumla något. Plötsligt sprakar det till och vi hör värsta demonvrålet. Två gånger! Gustaf kastar sig ut till stugan och Anna säger, något tveksamt, ”Han leker nog bara hund eller nåt.”
... läsning: När man vässar vargars tänder av Carina Rydberg. Först sträckläste Frida den och nu har jag fått ta över den. Och sträckläser. Psykosframkallande läsning som raskt försätter en i ett konstigt tillstånd.
... byxor: Franks dr Alban/kroppsbyggarbrallor i en miljard färger och mönster.
... konstigaste sammanträffande: Peter satt och läste en bok av Ulf Eriksson (bara det, hur ofta ser man någon läsa en bok av Ulf Eriksson? Ungefär lika ofta som man ser någon läsa en bok av mig) och klagade på att den var tråkig. En stund senare upptäckte jag att Ulf Eriksson satt snett framför oss på andra sidan gången.

Rufen var en ängel nästan hela tiden, han tycker det är så toppen att flänga runt och hänga med fler människor än oss (på tunnelbanan hem stirrade han dyrkande ut en jamaican som sa ”In Jamaica, if he done that, I show I’m a man and kill him” – dock inte om Rufen).

Men SJ gjorde det inte direkt lättare för oss. Peters teori är att nu när människor blivit miljömedvetna fattar SJ att de kan bete sig hur slappt och jävligt som helst – folk kommer ändå att åka tåg.

Jävla kuk-SJ (samt lokaltåget mellan Kalmar och Alvesta):

1. Eftersom tre toaletter är avstängda (en stänger visst av sig själv efter att en tjock, skäggig snubbe panikslaget tagit sig ut efter några fasans minuter av baklås på dörren) är det ständigt kö vid varenda toalett.

2. På den enda toalett som är lite större (tillika den enda med skötbordssymbol) – så att man ska kunna byta blöjor på en sprattlig unge – är skötbordet trasigt och hänger som en slak manslem när man fäller ner den.

3. I Alvesta har vi mindre än tio minuter på oss att byta (och det är LITE när man ska trassla sig av och på tåg med en barnvagn inklusive jättebebis, två rullväskor, en kasse leksaker, en skötväska, en fullproppad ryggsäck och en annan axelremsväska). Men där finns i alla fall en sån där vagnslägeskylt. VAD JÄTTEBRA då att SJ har bytt ordning på vagnarna så att den vagn som enligt skylten ska vara längst fram är längst bak när tåget väl rullar in.

4. Alla resenärer har med sig gigantiska väskor. Och det finns ingen plats alls att ställa dem på. Än mindre en jävla barnvagn. Men när det faktiskt FINNS en något större tom yta i en vagn så ställer SJ in ett köksbord med fyra stolar där.

5. På ett av lokaltågen har man helt glatt bestämt sig för att stänga av dörrparet i vagnen längst bak.

Inga kommentarer: