torsdag 21 december 2006

Nostalgiblogg

Tog en rejäl promenad med Rufus i vagn längs elljusspåret här i Skäris. Det var skymning, och kanske var det kombinationen av lamporna på spåret – det där konstiga brandgula ljuset som ändå lyckas se kallt ut, lukten av skog, snön och knasterisen och den totala ödsligheten, men jag fick såna grymma flashbacks till Svärdsjö och barndom att det kändes i hela kroppen. Plingandet från teven under Tipsextra (Var det när det var halvtid? Eller var det när de visade resultatet i någon annan match? Jag kollade ju aldrig, minns bara ljudet). Pistagepinnar. Svenska hjärtan. Min söndertvättade frottémorgonrock. The Cosbyshow. Alla dessa hårda ostmackor och koppar med te efter skolan hemma hos Therese (hennes specialare var att doppa hårdmackan i teet tills osten smälte, då sög hon i sig oststrängarna). Julgranskulorna när vi pyntade stallet – kylan som fått den blanka ytan att krackelera. Självlysande band. Fullmånen över bergen.

Och jag blev sådär bitterljuvt nostalgisk. Alltså, jag är den första att skriva under på att det på många sätt är för jävligt att vara ung. Men så finns de där mysiga stunderna, och det är något med den mysigheten som inte längre går att uppnå när man är vuxen, hur mycket man än försöker med tända ljus och soft musik:

1. Bilsemester till västkusten. Bilen är fullpackad redan kvällen innan, jag och min syster har köpt bilgodis på Shellmacken, sådana där hårda som räcker länge (och egentligen inte är särskilt goda). Vi går upp tidigt, tidigt i sommargryningen för att ”hinna före trafiken”, allt vi behöver packa på morgonen är våra kuddar och den bok vi för närvarande läser, och så kryper vi upp skavfötters i baksätet och hugger in på godiset innan vi ens nått Falun.

2. Höst, vi har ridit en lång tur i skogen och precis gjort färdigt allt i stallet, hästarna står och mumsar på sitt käk och det luktar hö. När vi cyklat hem finns det kantarellmackor till kvällsmat och på teven är det Bagen där Alpahville ligger etta med Forever Young.

Äsch. Denna högstämda blogg – som jag började på igår – blev avbruten av att Rufus ville amma oavbrutet i typ tio timmar. Och när jag nu ska avsluta den är jag inte på samma humör längre. Så det blir en jävligt kort lista.

Förresten – kolla på den amerikanska actiondokusåpan Amazing Race ikväll. De är i Skärholmen i dagens avsnitt! 18.35 på femman.

Inga kommentarer: